Geboorte van Christus zorgt voor bijzondere viering in Nicolaaskerk te Helvoirt

kapelaan Bart Theunissen
steekt bij aanvang viering
een vijfde kaars aan bij de
adventskrans 
Verslag van de Kerstviering te Helvoirt door Christ Pijnenburg
Helvoirt, 25 december 2020

"Zij wikkelde Hem in doeken en legde Hem neer in een kribbe, omdat er voor hen geen plaats was in de herberg." Zo staat te lezen voorop het tekstboekje van de eucharistieviering voor het Hoogfeest van Kerstmis in de Nicolaaskerk in Helvoirt. Een viering die afwijkt van alle voorgaande vieringen gedurende de tweeduizend jaren na de geboorte van Christus.

De Kerst van 2020 kent geen nachtmis, geen herdertjes mis, geen viering met een volle kerk maar een viering in de greep van het coronavirus. Slechts dertig bezoekers en acht bedienaren zijn actief bij de viering. Verspreid over de vele banken in de Nicolaaskerk te Helvoirt zitten de kerkgangers op ruime afstand van elkaar.

een van de 'koorleden' pakt
een hostie van het kleed
op de communiebank
Welkom
De klok van de kerktoren geeft op donderdagmorgen eerste kerstdag negen uur 15 aan als de eerste bezoeker zich aandient. Hij krijgt van een vriendelijke vrijwilligster een enveloppe met een kerstkaart met de uitnodigende tekst: "Welkom in de Nicolaaskerk Kerstmis 2020". In de kerk krijgt hij het verzoek zijn handen te ontsmetten bij het aanreiken van zijn toegangsbewijs voor de viering. Een bewijs al eerder in de week opgehaald om verzekerd te zijn de hoogmis te kunnen bijwonen. Vanuit de landelijke rooms katholieke kerk is namelijk besloten niet meer dan dertig kerkgangers toe te laten. Dezelfde wijze mensen besloten om alle vieringen in de kerstnacht niet door te laten gaan. 

Buiten is het opvallende stil. Alleen bij de slagerij tegenover de kerk zijn mensen actief om spullen in de auto te laden. De meeste kerkgangers bezoeken eerst hun dierbaren gelegen op het verzorgde kerkhof van de Nicolaaskerk. Anderen kiezen om na de mis daar een bezoek te brengen. De doorgaans drukte van automobilisten die een parkeerplaats zoeken ontbreekt. Een aantal bezoekers komen te voet of met de fiets. Dit is de kerst anno 2020.

Kapelaan Bart Theunissen steekt als voorganger een vijfde kaars aan bij de vier die al branden op de adventskrans voor het altaar. Christus is geboren, vieren we vandaag, laat hij weten. De lector verzorgt de lezingen, vier dames van het doorgaans groter koor verzorgen samen de zang ondersteund met piano- en orgelspel van dirigent Henk van der Zande. Prachtig zoals die kleine groep mensen een Kerstsfeer weten op te bouwen tijdens de viering.

kapelaan Bart Theunissen legt
hosties voor de kerkgangers
op het kleed van de 
communiebank

De hostie, het brood van Christus, legt kapelaan Bart Theunissen op een kleed op de communiebank. De kerkgangers krijgen het verzoek om zelf de hostie te pakken vanwege de coronaregels. Maar ook afstand te houden bij het achter elkaar naar voren lopen. Voor de vaste kerkgangers is het een bekend ritueel maar wel bijzonder als je weet dat voor de coronaregels de voorganger de hostie aanreikt in de handen van de gelovigen. 

Zalig Kerstfeest
De hoogmis sluit af met het lied:" De herdertjes lagen bij nachte". Het viertal zingt met veel overgave het overbekende lied. Een ode aan Maria en Jozef met Christus en de herdertjes in de hoofdrol.  Tot slot sluit dirigent Henk van der Zanden af met een duidelijk en heldere: Zaaaaalig kerstfeest.

door Christ Pijnenburg