Daarmee is een oude prachtige monstrans, het kerkelijk woord voor hostiehouder, weer bruikbaar bij de aanbidding van het allerheiligste. De nieuw gemaakte hostiehouder is woensdag 3 maart in de Nicolaaskerk officieel gewijd door pastoor James Joseph en in gebruik genomen. Hij bracht er een eerste zegening mee uit naar de aanwezigen.
Naast pastoor James Joseph en kapelaan Bart Theunissen waren enkele kosters van de Nicolaaskerk, de bestuursleden van het parochieberaad en een aantal vrijwilligers die met hard en ziel actief zijn voor de Nicolaaskerk getuige bij de nieuwe ingebruikname.
De firma J. v. Roosmalen en Zn uit Utrecht maakte de 80 cm hoge monstrans in 1896. In dat jaar schonk Adriana van der Pas dit aan de kerk. Op de monstrans staan een aantal inscripties waaronder die van de bisschop de heilige Nicolaas. Paul Barneveld weet veel te vertellen over de symbolen die op de monstrans zijn aangebracht.
Paul Barneveld:" Pastoor James Joseph sprak me een keer aan over een monstrans. We hebben bij de Nicolaaskerk een prachtige monstrans maar is niet te gebruiken. De zogenaamde hostiehouder, de lunula, ontbreekt. Wil jij daar eens naar kijken, mogelijk dat je een oplossing ziet. Het is niet bij kijken gebleven. Dus zocht ik naar een oplossing om de hostiehouder uitneembaar te maken zodat er plaats is voor een hostie in een lunula in het hart van de monstrans. Nu de lunula gereed is biedt ik deze pastoor James Joseph gratis aan. "
Afbeeldingen
"Tijdens de werkzaamheden ben ik gaan denken over de geschiedenis en de afbeeldingen op deze monstrans. Op zoek naar de betekenis van de afbeeldingen kom je er steeds meer van te weten. Eduard Blomjous uit Tilburg, de bouwpastoor van deze Nicolaaskerk, werd in 1895 pastoor in Helvoirt en gaf opdracht voor de bouw van de Nicolaaskerk. Adriana van der Pas gaf opdracht voor de vervaardiging van een monstrans. De monstrans heeft een zes-lobbige voet met op vier voeten een evangelist te weten Lucas en Johannes, Marcus en Matheus. Op de zijkanten staan Nicolaas en Adrianus. Deze laatste is de patroonheilige van de schenker." Er staan nog meer afbeeldingen op de indrukwekkende tot de verbeelding sprekende monstrans.
Unieke gebeurtenis
Vooraf aan de wijding van de lunula sprak pastoor James Joseph over een unieke gebeurtenis. Pastoor James Joseph: "De wijding van alleen een lunula komt zelden voor."
Jan Peters, de voorzitter van het parochieberaad, sprak zich duidelijk uit over de prestatie van Paul Barneveld. Jan Peters: "Wij zijn heel blij met jou inzet voor onze kerk. Wij hopen dat je ons weer helpt als dat nodig mocht zijn. Jij betekent heel veel voor de Nicolaaskerk". Deze lovende woorden en een bos bloemen waren zijn deel. Met: " Ik heb het graag gedaan nam de man met de handige handjes, de bloemen in ontvangst. Hij heeft een paar jaar gelden een stuk gevallen eikenhouten beeld, de heilige Oda, puntgaaf weten te restaureren.
De inwijding van de lunula. Links pastoor James Joseph en rechts kapelaan Bart Theunissen. De aanwezigen staan achter de twee priesters.
(*) Betekenis 'lunula': de Lunula is een ring- of maanvormige houder, meestal van verguld zilver of goud, waarin een geconsacreerde Hostie kan worden geklemd. Lunula en Hostie worden vervolgens in een monstrans geschoven en worden bijvoorbeeld tijdens het Lof ter verering uitgesteld.