Oecumenische Taizéviering in Helvoirt met thema ‘Goedheid’

De Stichting Taizé te Helvoirt organiseert ieder kwartaal een oecumenische Taizéviering die afwisselend in de Katholieke H. Nicolaaskerk aan de Kastanjelaan en in de de Oude Sint Nikolaaskerk aan de Van Grevenbroeckstraat/Torenstraat wordt gehouden. Op zaterdag 24 juni 2023 vindt om 19:00 uur in de Oude Sint Nikolaaskerk aan de van Grevenbroeckstraat/Torenstraat te Helvoirt de eerstvolgende Taizéviering plaats. Het thema van deze viering is ‘Goedheid’.

Internationale christelijke oecumenische beweging Taizé
De Gemeenschap van Taizé is een internationale christelijke oecumenische beweging die haar oorsprong vond in de eerste oorlogsjaren.
Broeder Roger Schutz kocht in het middeleeuwse dorpje Taizé (Frankrijk) in 1940 een huis waar hij mensen opving die het oorlogsgeweld trachtten te ontvluchten, voornamelijk Joden. In 1942 moest hij vluchten, maar reeds in 1944 keerde hij in Taizé terug. In de tussentijd hadden de eerste broeders zich bij hem aangesloten, waarmee hij de oecumenische gemeenschap stichtte. Tegenwoordig is Taizé een ontmoetingsplek geworden voor jongeren uit de gehele wereld.

Stichting Taizé Helvoirt
De Stichting Taizé Helvoirt organiseert oecumenische Taizévieringen in Helvoirt. De Taizéviering is een oecumenisch initiatief en heeft tot doel elkaar op een inspirerende wijze te ontmoeten. 
Een Taizéviering is een meditatieve viering van ongeveer een uur met weinig gesproken woord, lange stilte, lichtritueel en veel zang. Het Taizélied is een gezongen gebed en een van de belangrijkste uitdrukkingswijzen in de zoektocht naar de essentie van het bestaan.

Taizékoor Lumen Cordium
De Stichting ‘Taizé Helvoirt’ werkt zeer nauw samen met het Taizékoor Lumen Cordium (vertaald: ‘Licht van het Hart’). Dit koor bestaat uit circa 20 enthousiaste leden en draagt zorg voor het muzikale deel van de Taizévieringen. De koorleden komen uit plaatsen uit de omgeving van Helvoirt.

Taizéviering, zaterdag 24 juni 2023
Zaterdag 24 juni 2023 om 19:00 uur in de Oude Sint Nikolaaskerk aan de van Grevenbroeckstraat/Torenstraat te Helvoirt met het thema ‘Goedheid’. De viering begint om 19.00 uur. Er wordt ingezongen samen met het Taizékoor ‘Lumen Cordium’ om 18.45 uur, en de Kerkdeuren zijn open vanaf 18.30 uur.
Het thema is ‘Goedheid’, dat staat voor betrouwbaar, aangenaam, vriendelijk, voorbeeldig en welwillend. ‘Goedheid’ stelt ieder in staat beter met anderen te communiceren, meer mededogen te hebben en ook om een positieve kracht in het leven van mensen te zijn.

Voor meer informatie, zie website Stichting Taizé Helvoirt.